Gravid vecka 10.
Kanske märker du att du blir upprörd och irriterad på saker som du inte skulle bry dig om i vanliga fall. Det beror på graviditetshormonerna, och humöret kan försämras ytterligare på grund av naturlig oro över graviditet och stundande moderskap.
Moderkakan börjar producera progesteron. Processen är klar i slutet av vecka 14 och då är moderkakan klar för att överta gulkroppens funktion. Barnet är åtta veckor gammalt och 31-42mm långt från huvud till stjärt. Ditt barn är nu inte ett embryo längre utan ett foster. Huvudet ser fortfarande för stort ut för kroppen, ögon och näsa ör tydligt urskiljbara. Tjugo pyttesmå tandanlag bildas nu i tandköttet. Barnets vrister och handleder har bildats och det går att skönja fingrar och tår. De flesta lederna har bildats, nervsystemet fungerar och många inre organ fungerar. Lungorna fortsätter att utvecklas, och i bukhålan växer inälvor och mage till sig. Njurarna förflyttar sig till sin rätta plats i övre delen av bukhålan. Hjärtat är i princip helt färdigbildat.
Tiden går och min aptit är som bortblåst, mår ganska illa 24 h om dygnet och det börjar bli ganska påfrestande för humöret. Har haft tre lediga dagar som verkligen har varit välbehövligt och idag är det back to work, undra hur det ska gå? Matosen är lixom ingen favorit just nu och framförallt inte sån äckelos. Örk!
Nu blir det en promenad som förhoppningsvis friskar upp mig!
Gravid vecka 9.
Din bebis är nu stor som en genomsnittlig grön oliv. Ländgen huvud till stjärt är nu 22-30 mm och väger c:a 3 gram. Din kropp avslöjar utåt ännu inte att du är gravid, men din läkare skulle vid en undersökning kunna känna att din livmoder är förstorad. Hormonet hCG är på sin högsta nivå och du har förmodligen märkt av någon eller några av följande förändringar; din hud kan bli mjukare, du kanske får finnar, ditt hår kan ha blivit fetare eller torrare och du kan också märka av ökade flytningar från underlivet (dessa är vanligvis inte något att oroa sig för).
Trots att din bebis är mycket liten så börjar den alltemer att likna en människa. Ryggen rätas ut och svansen krymper. Huvudet är fortfarande oproportionerlig stort i förhållande till resten av kroppen. Bebisens ögon är redan väl utvecklade och täcks av ett skyddande membran, och ögonlock som öppnas och stängs är fortfarande några veckor avlägsna. Vid den här tiden börjar också bebisen att göra små rörelser för att träna sina muskler. De är ännu för små för att du ska kunna känna dem men om du gör ett ultraljud så kan du förmodligen se dem. Armar och händer utvecklas snabbare än ben och fötter på det här stadiet. Det är fortfarande inte möjligt att se skillnad på pojkar och flickor eftersom de externa delarna av könsorganden ser mycket lika ut. I vecka 9 kan man tydlig se fingrarna.
Ditt cirkulationssytem ändras under graviditeten och ditt blod ökar i volym med hela 50%. Volymökningen är viktig för att kunna tillgodose fostrets behov. Volymen kommer att börja öka redan under första trimestern och ökningen fortsätter under hela graviditeten. Denna utspädning av de röda blodkropparna kan leda till anemi och att du känner dig trött och orkeslös, något man kan åtgärda genom att se till att äta järntillskott.
Ikea & Väla.
Det blev också en dop-present till kusinbarnet Wille som snart är tre månader gammal och helt magiskt söt. Han ska få en ACDC tröja som är jättecool, snygga killar ska ha snygga tuffa tröjor. Så är det!
Blev en sväng inom rusta också men där va inget roligt, så vi begav oss hemåt med gula faran igen.
Idag ska jag jobba på Skokanonen 14-19, ska bli superkul.
Mystisdag.
Jag vet iallfall att allt står rätt till och det känns bra och jag längtar tills det är dags att berätta för de närmsta, glada reaktioner (förhoppningsvis) och kunna prata om graviditeten. Känns väldigt overkligt fortfarande.
Såhär ser det ut utanför vårt fönster just nu.

och såhär gott mellanmål har jag precis ätit.

Gravidvecka 8.
Barnet.
Embryot är ungefär lika stort som ett krusbär. Nu ser man tår och fingrar tydligare. Hjärt-konstruktionen är utvecklad. I ansiktet kan man se överläppen, nästippen och ögonlocken. Bröstkorgen växer och sträcker ut embryot. Man kan redan nu mäta viss aktivitet i hjärnan.
Armbågarna och knälederna utvecklas och armarna blir längre.
Längd huvud till stjärt 19 mm.
Mamma.
Många gravida börjar känna avsmak för viss mat, tobak och alkohol. Håret kan kännas mer svårskött än vanligt. Vissa kvinnor upplever att de får tjockare och blankare hår under graviditeten. Ökade flytningar är vanligt. Det är helt normalt så länge det inte kliar eller gör ont. Det är inte ovanligt med blödningar tidigt i graviditeten trots normal utveckling av graviditeten. Om blödningen är riklig och smärtsam kan du kontakta din barnmorska eller Vårdguiden för rådgivning. Ibland kan det vara tecken på begynnande missfall. På grund av den förändrade hormonbalansen i din kropp kan du få akne. Dina kläder kan kännas trånga. Livmodern har vuxit från storleken på ett päron till en grapefrukt ungefär. Det kan kännas som mensvärk då den växer och tar plats.
Pappan.
Det kan kännas spännande att gå på första besöket hos barnmorskan. Där får ni information om vad som händer under graviditeten och vilka hållpunkter ni kan ha på vägen. Läkarbesök, ultraljud, föräldragrupper, eventuella andningskurser, och föreläsningar på förlossningskliniker med mera. Barnmorskan ställer frågor för att få relevant information om er som kan påverka graviditeten. Vid besöket får ni också möjlighet att ställa frågor. Och tveka inte att som partner och/eller blivande pappa fråga om allt du undrar över.
Hos barnmorskan.
Har du inte bokat tid hos barnmorskan är det hög tid att göra det nu. Någon gång mellan vecka åtta och tolv är det dags för det som tidigare kallades inskrivningsbesök på barnmorskemottagningen. Det är en längre besökstid hos barnmorskan där hon kommer att informera om viktiga saker att tänka på under graviditeten och förlossningen. Du och din partner får naturligtvis ställa frågor och får möjlighet att berätta om hur ni känner det och vilka tankar ni har kring graviditeten och den kommande förlossningen.
En del prover kommer att tas och du har möjlighet att få en tid till läkare om behov finns eller om du så önskar. Barnmorskan informerar om olika rutiner och tillsammans kan ni göra upp en preliminär plan för besök och undersökningar under graviditeten.
Ni blir erbjudna information och diskussionsmöjlighet kring fosterdiagnostik. Alla gravida erbjuds att göra en ultraljudsundersökning vid vecka 17 - 20. Om du är över 35 år eller om du har andra skäl får du möjlighet att diskutera och få information om andra fosterdiagnostiska undersökningsmetoder. Du väljer själv vilken ultraljudsmottagning du vill göra din undersökning på. Det är barnmorskan eller läkaren som skickar remissen till den mottagning du valt.
Kom i håg att barnmorskan och läkaren finns där för din skull. Det är ett utmärkt tillfälle att få svar på alla funderingar och frågor om graviditeten. Att besöka mödravården och att göra ultraljud eller andra fosterdiagnostiska undersökningar är frivilligt.
Barnrumsinspiration.
På Styleroom.se hittar ni grymt mycket inspiration, här har jag hittat lite inspiration till barnrum som jag gillar skarpt.
(Bilderna är tagna från Styleroom.se)
Första BM besöket :)
I Ängelholm snöar det minsann ingenting iallafall. Snart ska jag iväg och jobba mitt första pass 10.30-13.30 och 13.45 ska vi till barnmorskan för första mötet. Spännande och lite nervöst! Hi hi.